Mitä on Bollywood?


Intiassa tehdään vuosittain yli 1000 elokuvaa. Näistä vain murto-osa pääsee länsimaissa elokuvateatterilevitykseen.

Intian elokuvateollisuus on jakautunut 11 kieleltään eroavaan ”elokuvakeskukseen”. Näistä elokuvakeskuksista suurin on hindinkielinen Bollywood. Toiseksi suurin on tamilinkielinen Kollywood ja kolmanneksi suurin telugun kielinen Tollywood.

***

Bollywood-elokuviksi kutsutaan Intian elokuvateollisuuden tuottamia väriloistokkaita musikaaleja. Bollywood-elokuvien keskustana pidetään Bombayn kaupunkia (vuodesta 1995 Mumbai), joka sijaitsee maratinkielisessä Maharastran osavaltiossa. Bombayta pidetään Intian suurimpana elokuvakeskuksena Lahoren jäätyä Pakistanin rajan taakse vuonna 1947. Siellä tuotetaan vuosittain yli 200 elokuvaa.

Kielellisesti Bollywood-elokuvat ovat hindustania eli hindinkielen ja urdunkielen sekoittamaa kieltä, johon on usein liitetty vielä englanninkielisiä sanoja. Paikalliset kutsuvatkin elokuvia hindielokuviksi kielen perusteella. Itse nimitys Bollywood-elokuvalle tarkoittaa formulaelokuvaa.

Bollywood-elokuvia katsotaan etenkin Pohjois-Intiassa, jossa ihmiset ymmärtävät laajalti hindiä. Elokuvien suosio on suurta myös mm. Afrikassa, Iso-Britanniassa, Yhdysvalloissa, Kanadassa, Länsi-Aasiassa, Venäjällä ja Pakistanissa.

Bollywood-elokuvalla tarkoitetaan 3-4 tuntista hindinkielistä musikaalielokuvaa, jonka melodraamaattiset tarinat ovat hyvin kaavamaisia. Tyypillistä näille elokuville on lukuisat sivujuonet, takaumat ja usein ulkomailla kuvatut musikaalikohtaukset. Elokuvissa on tavallisesti myös katsojille suunnattu moraalinen opetus.

Rakenteellisesti Bollywood-elokuva jakautuu kahteen osaan. Elokuvan ensimmäisellä puoliskolla katsojat tutustutetaan henkilöhahmoihin ja elokuvan teemoihin. Henkilöhahmoihin tutustumisen ja samaistumisen välineinä toimivat musikaalikohtaukset, joita onkin sijoitettu runsaasti elokuvien alkuun. Elokuvan väliaika kulminoituu yleensä suureen muutokseen, jonka päähenkilö kokee. Muutos voi olla lokaation vaihtuminen toiseen maahan, keskeisen henkilön kuolema tai kriisi päähenkilön elämässä. Elokuva lopetetaan lähes aina katharsikseen.

Bollywood-elokuvaa kutsutaan usein myös Masala-elokuvaksi, intialaisen mausteseoksen mukaan. Yhden elokuvan sisällä on tyypillisesti useita eri genrejä (mm. komediaa, toimintaa ja draamaa).

***

Nykyään perinteisten Bollywood-elokuvien rinnalla tehdään vastaelokuvia ja modernia Bollywood-elokuvaa.

Vastaelokuvien ohjaajat pyrkivät kertomaan realistisempia tarinoita intialaisten elämästä. Modernin Bollywood-elokuvan ohjaajat ovat puolestaan kiinnostuneempia adaptoimaan Hollywood-elokuvista tarinoita ja muokkaamaan niitä intialaisten makuun sopivammiksi. Moderni Bollywood-elokuva alkaa muistuttamaan muodoltaan ja tarinoiltaan enemmän länsimaalista kuin intialaista elokuvaa.


** Ethän kopioi tekstejäni ilman lupaani. **
Minulle voi lähettää sähköpostia osoitteeseen: devika.rani(at)hotmail.com