keskiviikko 28. huhtikuuta 2010

Estoton tosi-tv ravistelee Intiaa

Löysin uutisen täältä.

Estoton tosi-tv ravistelee Intiaa

Ulkomaat

Kirjoittanut STT 27.04.2010 15:03

Viimeksi päivitetty 27.04.2010 15:51Terveisiä Bollywoodista: Shilpa Shetty. (AFP/Lehtikuva)
Länsimaista levinnyt tosi-tv-villitys ravistelee Intiaa. Arvostelijat sanovat, että ohjelmat nakertavat intialaisen yhteiskunnan perinteisiä arvoja ja tekevät nuorista holtittomia.

Nuorten into osallistua erilaisiin tosi-tv-ohjelmiin ja -visailuihin on kiistämätön. Tuhannet hakevat ohjelmiin, joissa esitellään avoimesti esimerkiksi osanottajien seksielämää ja päihteiden käyttöä.

- Tosi-tv saa intialaiset uskomaan, että on siistiä käyttäytyä huonosti, tilittää avoimesti seksiasioista ja oikeuttaa mikä tahansa teko huutamalla. Ennen kielteiset tunteet peitettiin eikä niistä puhuttu, sanoo Mumbaissa asuva sosiologi Raghav Jha.

Intian suosituimpia tosi-tv-sarjoja ovat Suomessakin pyörivät Idols-kilpailu, Big Brother, Pelkokerroin ja Totuuden hetki. Tosi-tv-villitys alkoi toden teolla kolme vuotta sitten, jolloin Bollywood-tähti Shilpa Shetty vieraili brittien Big Brotherissa. Sen jälkeen intialaisiin tv-ruutuihin on ilmestynyt ulkomaisten formaattien lisäksi kotimaisia tuotantoja.

Intian kastijärjestelmää kyseenalaistavassa Big Switch -ohjelmassa Mumbain rikkaiden perheiden nuoret kokeilevat elämää slummeissa. Kilpailijat kiillottavat kenkiä ja tekevät muita slummilaisten hanttihommia, kunnes yksi heistä pokkaa ohjelman pääpalkinnon, vajaat 16 000 euroa.

Suosittuja ovat myös erilaiset treffiohjelmat. Tämä on herättänyt suurta paheksuntaa Intiassa, missä perhe ja suku vaikuttavat perinteisesti paljon siihen, kenen kanssa nuoret menevät naimisiin.

"Ohjelmat saavat ihmiset avautumaan"

Tosi-tv:n suosion kasvu on kirvoittanut vastustusta jopa parlamenttitasolla. Rajasthanin luoteisen osavaltion kansanedustaja Najma Heptulla kampanjoi ohjelmia vastaan, koska hänen mielestään ne ovat mauttomia ja epäintialaisia.

- Me emme ole Britanniassa tai Amerikassa, olemme Intiassa. Meillä on erilaiset arvot ja yhteiskuntajärjestelmä, eivätkä tosi-tv-ohjelmat sovi niihin ollenkaan, Heptulla sanoo.

Uuteen tosi-tv-ohjelmaan päässeen Revika Desain mukaan on hyvä asia, että tosi-tv tuulettaa intialaisen yhteiskunnan luutuneita käsityksiä.

- Näillä ohjelmilla on hieno vaikutus, koska uskon, että ne saavat ihmiset avautumaan. Ne ovat ajan hermolla, Desai sanoo.

Ei kommentteja: