maanantai 9. elokuuta 2010

Rakkautta ja Anarkiaa festivaalia odotellessa..

Huokaus, tulisipa jo Rakkautta ja Anarkiaa festivaalilehti. Pääsisi tutustumaan tämän vuoden elokuvatarjontaan... Kuten olen aikaisempinakin vuosina, niin olen myös tänäkin vuonna laittanut festivaalille listausta Bollywood-elokuvista. Valitettavaa kylläkin, sieltä ei ole tullut minkäänlaista vastausta viestiini.. Usein kuitenkin he ovat yllätyksekseni valinneet jonkin ehdottamistani elokuvista, joten toivoin että tänä vuonna he näyttäisivät My Name Is Khan tai 3 Idiots -elokuvat. Mielellään molemmat! Mutta niin hyvää tuuria tuskin käy.. ;)

Veikkaan vahvasti MNIK elokuvan puolesta, koska se on Dharma Productionin tuotantoa ja sinne festivaaliväellä on jo hyvät kontaktit.

Toisaalta, on hyvin mahdollista ettei tänä vuonna tulekaan Bollywood-elokuvanäytäntöä festivaalille. Parina edeltävänä vuotena olen huomannut, kuinka yhä vähemmän festivaali on mainostanut Bollywoodia. Hyvä jos festivaalilehdessä on edes mainintaa näistä elokuvista. Onkohan Bollywood-elokuvista tullut pakkopulla festivaalin väelle? Liian kaupallista ja viihdyttävää elokuvaa anarkistiselle festivaalille, joka haluaa pikemmin shokeerata kuin antaa katsojille nautintoa.. Ja kuitenkin Bollywood näytökset ovat keränneet Bio Rexin aina täyteen ja tunnelma on ollut katossa. Miksi siis halveksia tätä traditiota? Muistatteko kuinka ensimmäisissä näytöksissä oli mukana tuottajamoguli Yash Chopra, oli ruokatarjontaa, musisointia, väliaika... Ei ole enää. Miksi ei?

Rakkautta ja Anarkiaa festivaali Helsingissä 16-26.9.2010.

17 kommenttia:

Mari A. kirjoitti...

Oih ja voih. Jos tulee isolle kankaalle, niin voisin katsoa vaikka molemmat. Noista kyllä 3 idiots on parempi vielä, vaikka Shah Rukh olisikin kivempi nähdä.

Voi olla, että ei bollywood ole ihan r&a-tyylistä tosiaan, mutta voi kun olisi joku, joka alkaisi näyttämään bolly-leffoja. En jaksa kerta kaikkiaan ymmärtää, että miksi niitä ei voi näyttää missään? Samaa Brad Pittiä vaan vuodesta toiseen.

Outi kirjoitti...

Voisi tietysti lähettää postia Elokuva-arkistolle ja kysellä voisivatko he ottaa joskus lähitulevaisuudessa ohjelmaan Bollywood-teeman...

Shubh Suri kirjoitti...

Hyvä, asiallinen ja ajankohtainen kirjoitus!
Useiden Bollywood-aiheisten radio-ohjelmien tekijänä Suomen Yleisradiossa jo 1960-luvun lopulla ja uudestaan vuodesta 2003 lähtien olen surullinen kun huomaan, että jostain kummallisesta syystä Bollywood ei enää kiinnostaa sen enempää Yleisradiota kuin R&A- festivaaliakaan. Maailman suurimmassa elokuvia tuottajamaassa Intiassa valmistuu lähes 1000 elokuvaa vuodessa. Näistä suurin osa valmistuu Bollywoodissa. On selvää, että kun tehdään näin suurta määrää niin joukkoon mahtuu sekä hyviä että vähemmän hyviä elokuvia.

Kun Suomen elokuvatarjonta on tunnetusti Hollywood- painoteinen kaupallisista syistä ainoa keino nähdä Bollywood-elokuvia valkokankaalla on ollut R&A-festivaalissa. Kyllä, R&A- festivaali on uskollisesti näyttänyt pari Bollywoodin elokuvaa joka vuosi tämän vuosisadan alusta lähtien. Ehdotin festivaalin johdolle Om Shanti Om:ia v. 2008 ja viime vuonna kulttuurihistoriallisesti merkittävä elokuva: Jodhaa- Akbar. Ilahduin kun molemmat elokuvat tulivat festivaalin ohjelmistoon ja olivat kassamenestyksiä festivaalille. Tästä huolimatta festivaalin johto ei ollut kiinnostunut ehdotuksestani, että kertoisin suomalaiselle elokuvayleisölle viime vuonna esitetyn Jodhaa- Akbar- elokuvan merkityksestä Intian yhteiskunnalle. Muutenkin, olin surullinen kun huomasin, ettei tästä Bollywood- spektaakkelista puhuttu halaistua sanaa R&A- festivaalilehdessä. Kyseinen elokuva voitti viime vuonna useita arvopalkintoja niin Intiassa kuin ulkomaillakin. Joten, minustakin alkaa tuntua siltä, että Bollywood- elokuvien otto festivaaliohjelmistoon on muuttunut "pakko-pullaksi", josta festivaalin johto ehkä halua nyt eroon.

Bollywoodin megatähden Shah Rukh Khanin uusin kohuelokuva My Nme Is Khan on herättänyt kiivasta keskustelua myös Amerikassa, jossa tämä elokuva on miltei kokonaan kuvattu. Elokuvan aihe on hyvin ajankohtainen myös maailmapoliittisesta näkökulmasta. Minäkin ehdotin festivaalitoimistolle tämän elokuvan ottamista tämän syksyn ohjelmistoon. Valitettavasti en ole myöskään saanut mitään vastausta viestiini.

Kun Yleisradion toimitusjohtaja vaihtui keväällä esitin julkinen toivomukseni, että Yleisradio jälleen alkaisi täyttää sen tehtävä kertoa suomalaisille myös meitä ympäröivistä kulttuureista. Laman varjossa tuntuu siltä, että sekä Yleisradion että R&A- festivaalin johto on unohtanut tarjota maku-ja nautintoelämyksiä vaihtelua kaipaaville suomalaisille.

Tuntuu ironiselta kuunnella nyt Yleisradion "mainos-puffia", jossa kerrotaan jotenkin näin: " Ei ole aina mahdollista matkustaa kaukomaille vieraita kulttuureita katsomaan. Kiitos radiolle, että se tuo kaukaisia kulttuureita kotiimme. Kiitos radion kulttuuriohjelmista." Jäin miettimään, mitähän loppujen lopuksi tämän mainos-puffin tarkoitus on? Minun tietooni ei ole ainakaan tullut mitään tietoa siitä, että joku toinen olisi kertonut Bollywoodista tai esittänyt sen musiikkia tai yleensäkin puhunut Intian kulttuurista Suomen Yleisradiossa kevään 2008 jälkeen, jolloin esitin viimeisimmät ohjelmaani Yleisradiossa.

"Näin maailma muuttuu Eskoseni" kirjoitti Aleksis Kivi.

Reetta kirjoitti...

Mari, olen täysin samaa mieltä! Amerikkalaisia elokuvia tulee ikkunoista ja ovista ja jos jostain joskus tulee intialainen elokuva, on se yleensä angstinen taide-elokuva.

Näin 3 Idiots leffan Intiassa ollessani ja se oli aivan mahtava! Toivon itsekin sitä enemmän. ;)

Reetta kirjoitti...

Outi, elokuva-arkistossa on näytetty intialaisia elokuvia jonkin verran. Deepa Mehtan Tuli, Maa, Vesi - trilogia, Mira Nairin Salaam Bombay, Monsoon Wedding ja Namesake.

Edellä mainitut ovat hienoja ja erinomaisia elokuvia, mutta kaikissa yhtenäistä on erottautuminen Bollywood-genrestä.

Veikkaan, että Bollywood-elokuva on liian viihteellinen elokuvamuoto, jotta se saisi arvostusta Suomessa. Myöskin elokuvien saaminen voi olla hyvin hankalaa elokuva-arkistolle. Intialaiset tuotantoyritykset kun ei tunnetusti vastaile sähköpostiin.

Mutta ainahan sitä voi lähettää pyytää ja katsoa millainen on palaute! :D

Reetta kirjoitti...

SS, kiitos!

On se väärin ettei niinkin hienosta elokuvasta kuin Jodhaa Akbar, kirjoitettu festivaalilehteen.

Epäilen, ettei Yleisradion johto ole nähnyt yhtään kunnollista Bollywood-elokuvaa. Ehkäpä mielikuvat ja piinaava muisto huonosta Bollywood-elokuvasta, voi estää Bollywood-elokuvien ottamisen esitykseen?

Mietitäänpä vaikka Raj Kapoorin upeita vanhoja elokuvia. Ne ovat yhtä melodramaattisia kuin Douglas Sirkin elokuvat, yhtä kantaa ottavia kuin Chaplinin elokuvat ja yhtä laadukkaita kuin vaikkapa Hawksin elokuvat! Miksi edellä mainittuja ohjaajia arvostetaan hienoina ohjaajina, mutta Raj Kapoor jätetään hyllylle ennakkoluulojen takia!

Surullisinta asiassa on tietenkin se, miksi suomalaiset mieltävät Bollywood-elokuvan. Jos tekisin galluppia Bollywood elokuvasta, vastaisi moni Hilpeys ja Ennakkoluulo (suuri huokaus). Joku voisi ehkä muistaa että jossain elokuvassa pelattiin paljon krikettiä ja tähän se jäisikin. Ei suomalaiset tiedä mitä Bollywood-elokuva on parhaimmillaan. Muutama kourallinen on saattanut käydä Rakkautta ja Anarkiaa -festivaalilla katsomassa Bollywood-elokuvan, mutta koska festivaalin johto on valinnut usein hömppää näytettäväksi, jää näiltäkin katsojilta vajaaksi ymmärrys, kuinka vakavaa bollywood-elokuva voi olla.

Aiemmin näytettiin yksi blogbuster (kassamagneetti) elokuva ja yksi pienen budjetin elokuva (usein gangsterielokuva). Nykyään näytetään 2 blogbusteria.

Shubh Suri kirjoitti...

Kiitos Reetta!

Ehdotin jo kolme vuotta sitten Yle-Teema- kanavalle, että he voisivat esittää Bollywoodin klassikoita mm-. Raj Kapoorin, Dilip Kumarin ja Nargisin elokuvia aivan samalla tavalla kuin esitettiin tuolloin Hollywoodin klassikoita Yle-Teemassa. Tarjouduin vieläpä kääntämään näiden klassikkoelokuvien dialogit ja laulujen sanat suoraan alkuperäisistä kielistä suomeksi. Yle- Teema- kanavan johtaja vastasi sanoen, että heillä on kyllä tarpeeksi tarvittava asiantuntemus ja kontaktit intialaisista elokuvista talon sisällä. He eivät myöskään tarvitse kääntäjän apua minulta, koska Yleisradio käyttää talon sisällä olevia ammattikääntäjiä omasta käännöspalveluyksiköstään.

Tämä tieto oli minulle ainakin hyvin yllättävä, koska en aikaisemmin tiennytkään, että Yleisradion sisällä on Hindin/Urdun-kielien taitoisia kääntäjiä, jotka pystyisivät kääntämään Bollywood-elokuvien dialogit ja laulujen sanat suoraan alkuperäisestä kielestä suomeksi! Minulla on ollut se käsitys, että Yle-Teemassa esitettyjen Bollywood-elokuvien käännökset on tehty elokuvien englanninkielisestä käännöksestä suomeksi. Siis, käännöksestä oli tehty jälleen käännös, jolloin alkuperäisen dialogin sanoma ja "flavour" voivat muuttua melkoisesti- jopa huvittaviksikin! Ja laulujen sanat usein jätetään kokonaan kääntämättä. Laulut ovatkin Bollywood-elokuvan sielu ja oleellinen osa, joka vie tarinaa eteenpäin ja ne ovat usein hyvin koskettavia ja kauniita.

Tästä kaikesta voin päätellä, että ennakkoluulot Bollywood-elokuvista istuvat sittenkin sitkeästi jopa itseään "monipuoliseksi kulttuurikanavaksi" mainostavassa Yle- Teemassa.

Rajeev Damani kirjoitti...

I hope both MNIK and 3 Idiots are screened :)

Though I have watched both of them, but I will love to see bot superstar i.e. SRK and Amir here in big screen :D

Reetta kirjoitti...

It would be great to see both of the movies screened here! :)

They will announce the program 3.9. And tickets will be on sale 6.9.

Chanda kirjoitti...

Olen joskus kysynyt elokuva-arkistosta olisiko Bollywood -teema mahdollinen. Sieltä vastattiin, että intialaiset elokuvat ovat liian kalliita heille.

Veikkaan, että R&A näyttää tänä vuonna MNIK'n. Se on tarpeeksi epä-bollywoodmainen ja käsittelee tärkeitä asioita :D Se muuten meni tänä kesänä Pariisissa ihan tavallisissa leffateattereissa, ihan kuin mikä tahansa amerikkalainen elokuva. Meinasin pyörtyä onneen kun pääsin paikan päälle ja sain kuulla asiasta. Kyllä on hieno elokuva!

Reetta kirjoitti...

Kuulemma Luck By Chance on ainoa Bollywood-elokuva tänä vuonna. Täytyy hakea festivaalilehti..

Chanda kirjoitti...

Hei mä kävin hakemassa festivaalilehteni ja toden totta siellä menee vain Luck by Chance. Mikä pettymys!! Tästä täytyy valittaa :(

juulia kirjoitti...

Ei voi olla totta et tulee vaa yks bollywood leffa ja seki luck by chance:( Nyt ärsyttää kyl niiiiin paljon, ollaa odotettu vuoden ajan ja sit käy näin :( Ei ois haitannu et jos ois tullu vaa yks, jos se ois ees ollu hyvä!

Reetta kirjoitti...

Nyt valitusten tulva R&A festarille!
office@hiff.fi

Tuntuu kuin matto olisi vedetty jalkojen alta. Miten näin voidaan tehdä? Ainoa tilaisuus päästä näkemään Bollywood-elokuvia on tämä festivaali ja nyt he pettävät meidät pahoin. :(

Reetta kirjoitti...

Laitoin tällaisen viestin heille. Tehkää tekin samoin:


Hei!

Tiedän, että ohjelmisto julkaistaan perjantaina ja elokuvamuutokset ovat mahdollisia, mutta haluaisin silti kertoa teille, millainen fiilis monella ihmisellä on festivaalin ohjelmatarjonnasta.

Hyvin monet Bollywood-elokuvista kiinnostuneet ihmiset ovat tällä hetkellä käärmeissään siitä, ettei tänä vuonna näytetä ns. oikeaa Bollywood-elokuvaa. Kuten varmasti tiedätte, tämä festivaali on ainoa tapahtuma Suomessa, jossa pääsee näkemään Bollywood-elokuvia. Ihmiset merkkaavat kalentereihinsa ajankohdan hyvissä ajoin, puskaradiossa mietitään joukolla mikä/mitkä Bollywood-elokuva(t) näytetään tänä vuonna festivaalillanne. Suuri osa ihmisistä matkustaa toiselta puolelta Suomea Helsinkiin vain ja ainoastaan nähdäkseen Bollywood-elokuvan/elokuvia.

Nyt tuntuu, että matto on vedetty jalkojemme alta.

Tänä vuonna olisi vielä ollut 2 erinomaista uutta elokuvaa, jotka olisi voinut esittää festivaalillanne: "My Name Is Khan" ja "3 idiots". Näiden elokuvien maine on levinnyt Suomeen kulovalkean tavoin.

Janna kirjoitti...

Tuleepas Raavan-bollywood leffaki, harmi et ehin jo kattoo sen! Mut silti meen kyllä kattomaan, vähän outo mut ihan okei leffa:D

Reetta kirjoitti...

Jee! Olipas miellyttävä yllätys! :D