tiistai 16. syyskuuta 2008

Saawariya suomitekstein!

Kävin pitkästä aikaa Anttilassa pyörähtämässä ja suureksi hämmästyksekseni bongasin hyllyltä Sanjay Leela Bhansalin Saawariyan. Elokuvan kannessa mainostetaan: Aito intialainen Bollywood-elokuva.

Sonam Kapoor

Dvd:n takakannen teksti:

Sanjay Leela Bhansali, yksi Intian kiitellyimmistä ohjaajista, tuo koettavaksemme upean, taianomaisen Bollywood-rakkaustarinan. Kohtalolla on suunnitelma Rajin (Ranbir Kapoor) varalle. Seuraavan neljän yön tapahtumat muuttavat hänen elämänsä täydellisesti. Saawariya on tarina Rajin ja Sakinan (Sonam Kapoor) tapaamisesta ja heidän välillään syttyvästä romanssista. Näyttämönä toimii järvistä, usvasta, lumesta, sateista ja pitkinä huojuvista männyistään tunnettu kuvankaunis Simla Pohjois-Intiassa. Kadut heräävät eloon, kun laulu, tanssi, kansantarinat, balladit, taiteilijat ja luostarin väki kietoutuvat täydelliseksi harmoniaksi ja johdattavat meidät taianomaiseen uneen. Uni antaa uneksijalle mahdollisuuden löytää kadotettu itsensä. Rajin ja Sakinan matka muistuttaa meitä siitä, kuinka voimakkaita rakkaus ja aidot, voimakkaat tunteet voivat olla.

Elokuva pohjautuu Fjodor Dostojevskin romaaniin Valkoiset yöt.

Elokuvan on julkaissut Columbia Pictures, mikä selittää kansainvälisen julkaisun ja suomenkielisen tekstityksen. Elokuvan kotisivun löytää täältä.

Ranbir Kapoor

Elokuvan pääosanesittäjät ovat ns. syntyneet tähdiksi, eli toisin sanoen, ovat sukua kuuluisille näyttelijöille. Ranbir Kapoor on syntynyt kuuluisaan Kapoorien elokuvasukuun (Wikipedia). Hänen vanhempansa ovat Rishi Kapoor ja Neetu Singh ja hänen isoisänsä on Raj Kapoor. Sonam Kapoorin isä on kuuluisa näyttelijä Anil Kapoor. Molemmat pääosanesittäjistä ovat vasta-alkajia. Elokuva on ensimmäinen Sonamille ja kolmas Ranbirille. Valitettavasti se näkyy molempien näyttelijäntyössä. Elokuvan sivuosissa loistavat aina niin ihana Rani Mukherjee kurtisaanin roolissa, Salman Khan rakkauden kohteena ja hurmaava Zohra Sehgal sankarin vuokraemäntänä.

Rani Mukherjee

Sikäli mielenkiintoista elokuvassa on sen teatterinomainen (Broadway) tunnelma kulissitaloineen ja kujineen. Elokuva näyttää harvinaisen vähän Bollywood-elokuvalta, värejä lukuunottamatta. Elokuva on kuin Tuhannen ja yhden yön saduista. Musikaalikohtauksia elokuvasta löytyy lukuisia, mutta valitettavan vähän joukkotanssikohtauksia. Kuitenkin sanottava on, että elokuva on ehtaa Sanjay Leela Bhansalia. Massiivista, loistokasta ja täynnä tunteita. Elokuva ei kuitenkaan pääse Devdasin tasolle, joka on ohjaajansa hienoimpia saavutuksia.

Salman Khan ja Sonam Kapoor

Mainittavaa on vielä elokuvassa näkyvät lukuisat viittaukset edesmenneeseen tuottaja-näyttelijä-ohjaaja Raj Kapooriin, jonka pojanpoika Ranbir Kapoor on. Kahvilan tunnus RK, sankarin knalli (kulkurihahmo Awaarassa ja Shree 420) ja sankarittaren sateenvarjo + sade (kuuluisa musikaalikohtaus Shree 420 -elokuvassa) sekä sankarin tietty huoleton kulkuri-imago. Elokuvan lopputeksteissä taisi olla myös RK yhtiön logo, jota en huomannut bongata. Elokuvan extroissa oli asiassa maininta.

Raj Kapoor ja Nargis

Mutta suosittelen ehdottomasti elokuvan ostamista jo pelkän kannatuksen vuoksi. On huikeaa löytää todellakin aito Bollywood-elokuva Anttilasta! Toivotaan, että elokuvia alkaa tulla jatkossa lisää.

7 kommenttia:

Kirjuri kirjoitti...

Olipas inspiroivasti kirjoitettu! Menenkin Anttilaan heti kun olen saanut tytöt Lasselle tänään.

Reetta kirjoitti...

Mahtavaa! Voimmekin keskustella elokuvasta kun olet ehtinyt sen katsomaan. Ja kiitos!

Paula kirjoitti...

Kiitti vinkistä, pyysin äitiäni heti ostamaan sen, täällä Porvoossa kun ei ole Anttilaa. Elokuvaa ei ensin meinannut löytyä ja myyjä oli pyöritellyt päätään että "Mikä Bollywood?" Video kuitenkin lopulta löytyi, katsomme sen yhdessä kun menen kotiin :)

Reetta kirjoitti...

Hienoa että sait kuitenkin elokuvan! Oletko ehtinyt jo sen katsoa? Mitä pidit?

Anuradha kirjoitti...

Sinulle on blogissani jotain! Klikkaa nimeäni vain! :o)

Kirjuri kirjoitti...

Haastoin sinut juuri Omituisuusmeemiin. Voit tietenkin toteuttaa sen luovasti vaikkapa paljastamalla viisi omituista Bollywood-mieltymystäsi ;-) Alkaen verta valuvasta Sahrukista...

Reetta kirjoitti...

Jaaha, täytyypä ottaa haaste vastaan!