perjantai 30. tammikuuta 2009

Lakshmi ja minä tänään Teemalta!

"Mitä syntiä olen tehnyt kun synnyin naiseksi." -Lakshmi

Hieno dokumentti Lakshmi ja minä tulee tänään Teemalta klo 17:15. 

Hyvä artikkeli elokuvasta täältä.

Näin kyseisen dokumentin syksyllä erikoisnäytöksessä Andorrassa, jossa ohjaaja Nishtha Jain oli paikalla kertomassa dokumentistaan. Oli hirmuisen mukavaa nähdä sekä dokumentti että Nishtha. Asuin nimittäin muutaman päivän hänen luonaan Mumbaissa 2005 ja tapasin myös Lakshmin. :) Dokumentti herättää varsin paljon muistoja.. ja mikä tärkeintä ajatuksia.

perjantai 23. tammikuuta 2009

3 Oscar ehdokkuutta Rahmanille!

Mahtavaa! Hymyilen täällä kuin Naantalin aurinko. :D Olin toivonut, että A.R. Rahman saisi myös Oscar-mittelöissä ehdokkuuden, mutta pienenä pessimistinä ajattelin ettei moista voi tapahtua. Ihanaa olla väärässä. Hän sai ehdokkuuden niin parhaasta musiikista, kuin 2 laulusta (Jai Ho ja O Saya)!

Lisää voi lukea mm. The Times of Indian ja Oheraldon sivuilta.

Elämme jännittäviä aikoja! :)

lauantai 17. tammikuuta 2009

Intialaisia dokumentteja Docpoint -festivaalilla

Helsingissä pyörivä Docpoint -festivaali on taas täällä ja tänä vuonna esillä on mitä mielenkiintoisimpia dokumentteja, mm. Intiasta. Festivaalilla pyritään näyttämään parhaita dokumettielokuvia Suomesta ja maailmalta.
Festivaalin ennakkolipunmyynti alkoi 13.1.2009. Festivaalin aikana lippuja voi ostaa suoraan esitysteattereista. Lippujen hinnat 6,50e/näytös.

Lakshmi and Me

Täältä voi lukea festivaalilehteä.

UUSI INTIA -teemasarja:

India Untouched – Stories of a People Apart (Stalin K., Intia 2007, 108 MIN)
Virallisesti jo kauan sitten lakkautettu kastilaitos on yhä merkittävä osa Intian arkea. Eri puolilla maata, vaihtelevissa oltavissa toteutettu dokumentaari on todiste siitä, että oikeudenmukainen yhteiskunta on vieläkin hyvin kaukana karusta todellisuudesta.
Orion, Ke 21.1.2009, klo 17:00
Elokuvasta tarkemmin linkissä http://www.docpoint.info/node/649


King of India (Arvind Sinha, Intia 2008, 107 MIN)
Vahva kuuden vuoden aikana toteutettu cinema vérité -tyylinen kertomus kastittomasta kahdeksanjäsenisestä perheestä, jonka estottomat jäsenet ajautuvat velkakierteeseen kadulla esiintyen. Elokuva on yksittäisen perhekuvauksen lisäksi läpileikkaus intialaiseen yhteiskuntaan.
Orion, Ke 21.1.2009, klo 17:00
Elokuvasta tarkemmin linkissä http://www.docpoint.info/node/642


Lakshmi and Me (Nishtha Jain, Intia 2007, 59 MIN)
Palkittu dokumentti kertoo näkymättömästä palvelijasta Lakshmista, joka omistaa elämänsä
työnantajilleen. Köyhistä oloista tuleva alempikastinen palvelija ja hänen työnantajansa Nishtha
Jain kuitenkin ystävystyvät ja Nishtha oppii vähitellen yllättävän paljon sekä omista asenteistaan että Lakshmin elämästä. Tarina eriarvoisuudesta sekä sukupuoli- ja luokkaeroista.
Orion, Pe 23.1.2009, klo 18:30
Elokuvasta tarkemmin linkissä http://www.docpoint.info/node/659


Kalkutan ruuhkaisilla kaduilla toimii päivittäin 3000 taskuvarasta. Journals of a Wily School kertoo yhdestä heistä. Nuorella koulupojalla Azadilla olisi mahdollisuus jatkaa isänsä kalakauppaa, mutta häntä kiinnostaa vain pilvenpolttelu ja helppo raha. Niinpä hän suuntaa kaupungin laidalle mestarillisiksi taskuvarkaiksi haluavien nuorisorikollisten joukkoon. Kamera kiertää ahtaissa slummeissa seuraten poliisien operaatioita ja Azadin uhkarohkeaa roolipeliä. Näillä kaduilla jokainen yrittää selvitä kuten parhaiten taitaa. Julmuus ja toisten hyväksikäyttö alkaa elokuvan myötä näyttää vain yhdeltä selviytymiskeinolta ja Azadin valintoihin on pelottavan helppoa samaistua.
Orion, To 22.1.2009, klo 19:00
Maxim 2, La 24.1.2009, klo 20:45
Elokuvasta tarkemmin linkissä http://www.docpoint.info/node/653


Intian päiväkirja (Osat 2, 4-5, 7) (Louis Malle, Ranska 1969, 52 MIN / OSA)
DocPoint esittää yhteistyössä Kansallisen audiovisuaalisen arkiston kanssa neljä osaa ranskalaisohjaaja Louis Mallen Intian päiväkirja (Phantom India) -dokumenttielokuvasarjasta. Ohjaajan Intian matkaa dokumentoivat elokuvat esittelevät kaukomaata ulkopuolisen näkökulmasta.
Kaikkiesitykset elokuvateatteri Orionissa (Eerikinkatu 15).

2: Madrasin näkymiä, To 22.1.2009, klo 19:00
Elokuvasta tarkemmin linkissä http://www.docpoint.info/node/665

4: Unelmia ja arkipäivää, Pe 23.1.2009, klo 18:30
Elokuvasta tarkemmin linkissä http://www.docpoint.info/node/670

5: Kasteista, Ke 21.1.2009, klo 17:00
Elokuvasta tarkemmin linkissä http://www.docpoint.info/node/675

7: Bombay – Tulevaisuuden Intia. Su 25.1.2009, klo 20:00
Elokuvasta tarkemmin linkissä http://www.docpoint.info/node/677


Kopion tämän artikkelin festivaalilehdestä:

Ennen näkemätöntä Intiaa
Intiassa dokumenttielokuvan juuret ulottuvat lähes yhtä pitkälle historiaan kuin Bollywoodin alkuajatkin. Festivaalien ja yhteistyöprojektien myötä tieto intialaisista dokumenttitekijöistä leviää. Katsojia kiinnostavat yhteiskunnallisten ja kulttuuristen aiheiden parissa työskentelevät ohjaajat.

Intialainen dokumenttielokuva syntyi, kun valokuvaajat Harishchandra Sakharam Bhatwadekar eli Sawe Dewa ja Hiralal Sen alkoivat käyttää liikkuvaa kuvaa todellisten tapahtumien tallentamiseen. Ensimmäiset dokumentit kertoivat tunnetuista henkilöistä, paikallisesta arjesta
ja taidemuodoista. Myöhempiä dokumentaristeja olivat myös realistisista taide-elokuvistaan tunnetut Satyajit Ray, Mrinal Sen, Mani Kaul ja Shyam Benegal.

Dokumenttielokuvaa käytettiin Intiassa sotien aikana propagandana hallituksen tarkoituksiin. Nykyisin maassa toimii valtion alainen Films Division, joka aloitti uutisten ja dokumenttien jakelun vuonna 1949. Dokumenttielokuvien rahoittajat ovat harvassa. Raha pyörii Bollywoodin
viihdemaailman ympärillä. Dokumentteja nähdään lähinnä festivaaleilla.

”Itsenäisenä tekijänä Mumbaissa ei ole helppoa työskennellä. Silti en vaihtaisi omana pomonani olemisen vapautta muuhun ratkaisuun”, maailman suurimmalla dokumenttielokuvafestivaalilla Amsterdamin IDFA:ssa palkittu Nishtha Jain toteaa. Hän on yksi tämän hetken puhutuimmista
nuorista dokumenttiohjaajista Intiassa.

Dokumenttien tekijät aloittivat uransa eri reittejä pitkin. Kahdesta tärkeimmästä elokuvakoulusta, Film and Television Institute of Indiasta (FTII) Punessa ja Satyajit Ray Film and Television Institutesta (SRFTI) Kalkutassa, lähtee maailmalle lahjakkaimpien tekijöiden, kuten hiotuilla dokumenteillaan ansioituneen Anirban Dattan ja ulkomaiden festivaaleja kiertäneen Rakha Duttan töitä. Osa ohjaajista tulee alun perin media-alalta. He ovat pitkän linjan konkareita ja joskus itseoppineita Goutam Ghosen, Rajesh. S. Jalan ja Sourav Sarangin tavoin.

Nishtha Jain on opiskellut Punessa. Hänellä on kontakti Suomeen elokuvansa Lakshmi and Me kautta. Se valittiin yhdeksi Steps India -hankkeessa tuotettavaksi elokuvaksi. Yhteistyöprojektin ohjaajat ovat YLE:n dokumenttituottajana tunnettu Ilkka Vehkalahti ja
intialainen Pramod Madhur. Steps India on toiminut Intiassa vuosien ajan. Hankkeessa etsitään potentiaalisia ja lahjakkaita dokumenttiohjaajia. Tekijöiden tulee lähettää projektin kuultavaksi ideansa, joista parhaat rahoitetaan. Steps Indian alaisena toimii projekti Tell It Better, jossa paneudutaan Intian laajan järjestösektorin työsarkaan – siihen, miten koulutuksellisia dokumentteja pitäisi tuottaa. Vehkalahden mukaan on tärkeää, että intialaisohjaajat kuulevat ulkopuolisen näkemyksen työstään, sillä pienen budjetin tekijöillä ei useinkaan ole tuottajaa. Steps India -projekin tavoitteena on auttaa dokumenttiohjaajia oman äänensä esille tuomisessa ja tätä kautta rakentaa Intiaa maailman suurimpana demokratiana. Se, miten intialaistuotannot nähdään Suomessa, riippuu Vehkalahden mielestä siitä, kuinka vahva elokuvien universaali anti on.
”Dokumentin tason tulee olla niin korkea, että se saavuttaa universaalit arvot, kokemukset ja tunteet. Toisaalta teos voi olla niin yksityinen, että katsoja voi missä tahansa samaistua elokuvan tilanteeseen”,Vehkalahti sanoo.

Sensuuri on ollut voimissaan Intiassa vuodesta 1918 lähtien, jolloin tarkistuslautakunnat asetettiin maahan. Arvioinnissa ei ole noudatettu yhtenäistä tarkkaa säännöstöä, mutta kautta linjan esimerkiksi hallituksen kritisoiminen on ollut kiellettyä. Tämän hetken dokumenttiohjaajat
tarttuvat aiheisiin, jotka näkyvät sanomalehtien uutissivujen otsikoissa: kastisyrjintä, maaseudulla asuvien alempiluokkaisten epäoikeudenmukainen kohtelu valtion taholta, naisen asema, eri uskontojen väliset aviokiistat.

Yli kolmensadan yhdistyneen dokumenttiohjaajan projekti Freedomfilms on lanseerannut kampanjan sensuuria vastaan Mumbain kansainvälisellä elokuvafestivaalilla (MFII). Sana halutaan pitää mahdollisimman vapaana työtä ohjatessa intohimon, uteliaisuuden ja halun
vaikuttaa omalla sarallaan yhteiskunnassa.

Anna Pesonen

Kävin syksyllä katsomassa Lakshmi and Me -dokumentin erikoisnäytöksessä Andorrassa. Voin suositella sitä lämpimästi. Elokuva on varsin onnistunut ja ehdottomasti yksi parhaimmista mitä olen nähnyt. Elokuva onnistuu valaisemaan millaista on elää Intiassa työläisenä. Kuinka kastierot, ihonväri ja sukupuoli edelleen jakaa ihmisiä ja kuinka suuressa osassa on karma. Samalla tutustumme ohjaajaan Nishtha Jainiin ja näemme kuinka hänen asenteesa palvelijaansa kohtaan muuttuu mitä enemmän hän tutustuu tämän elämään.
Henkilökohtaisesti oli mukavaa nähdä elokuva, koska tunnen ohjaajan Nishtha Jainin entuudestaan. Hän oli minulla korvaamaton apu Mumbaihin tullessani.

Lakshmi and Me

tiistai 13. tammikuuta 2009

A.R. Rahman

A.R. Rahmanin voiton kunniaksi, voisin esitellä hänen taustansa niille, joille kyseinen säveltäjä on täysin tuntematon. Jos kuitenkin jollain tasolla nimi on tutuhko, mutta ei aivan muista mistä on kyse, voisin muistuttaa hänen yhteistyöstään Värttinän kanssa Taru sormusten herrasta -näyttämömusikaalissa. Lisäksi hän on tehnyt mm. yhteistyötä Sir Andrew Loyd Webberin kanssa Bombay Dreams -näyttämömusikaalissa.

Tämä "Madrasin Mozart" syntyi 6.1.1966 musikaaliseen perheeseen Chennaissa (entiseltä nimeltään Madras) nimellä Dileep Kumar. Hänen isänsä sävelsi elokuvamusiikkia malayalaminkielisiin elokuviin.

Hän aloitti 4-vuotiaana pianonsoiton. 9-vuotiaana hänen isänsä kuoli, mikä teki hänestä perheen pään. Painostuksesta johtuen hän liittyi 11-vuotiaana Ilayarajan yhtyeeseen kosketinsoittajaksi. Hän jätti koulunkäynnin kesken ja alkoi kiertää maailmaa erilaisten yhtyeiden kanssa. Hän opiskeli länsimaalaista klassista musiikkia Oxfordin yliopiston Trinity College of Music:ssa. Hän kääntyi islamiin ja muutti nimensä A.R. Rahmaniksi. Vuonna 1987 hän alkoi säveltää mainoksiin jinglejä, joita hän tekikin yli 300 viidessä vuodessa. Vuonna 1989 hän perusti Panchathan Record Inn -studion, josta kehittyi yksi tasokkaimpia äänitysstudioita Intiassa.

Hän on säveltänyt 16 vuodessa 108 elokuvaan musiikin. Uransa alkuaikoina hän sävelsi pääasiassa musiikkia tamilinkielisiin elokuviin, kunnes ohjaaja Ram Gopal Varma (myöskin Etelä-Intiasta kotoisin) pyysi säveltämään musiikin elokuvaansa Rangeela, josta tuli Rahmanin ensimmäinen hindinkielinen työ (käsittääkseni Roja on tamilinkielinen elokuva, vaikka alla olevassa videoklipissä kuullaan hindinkielistä laulua). Rahman tunnetaan parhaiten yhteistyöstään ohjaaja Mani Ratmanin kanssa. Hänet mainitaan usein intialaisen elokuvamusiikin uudistajana ja hän onkin säveltänyt musiikin moniin hienoihin elokuviin, kuten: Roja (1992), Rangeela (1995), Bumbai (1995), Dil Se.. (1998), Earth (1998), Taal (1999), Pukar (2000), Zubeidaa (2001), Lagaan: Once Upon A Time in India (2001), Yuva (2004), The Rising: The Ballad of Mangal Pandey (2005), Water (2005), Rang De Basanti! (2006), Guru (2007), Elizabeth: The Golden Age (2007).

Hänen musiikintuntemuksensa on laaja, mikä on antanut hänelle erinomaisen ylilyöntiaseman muihin säveltäjiin verrattuna. Hän hallitsee suvereenisti mm. karnaattisen musiikin, länsimaisen klassisen musiikin, hindustani musiikin ja Nusrat Fateh Ali Khan tyylisen Qawwali musiikin. Hänet tunnetaankin kirjoittavan musiikkia, joissa hän yhdistelee näitä eri musiikkityyppejä ja niiden luonteenomaisia soittimia improvisaatiomaisella tavalla. 1980-luvulla Rahman teki äänityksensä monona edeltäjiensä tavoin, mutta myöhemmin hän muutti tekniikkaansa ja aloitti kokeilut perinteisten ja elektronisten instrumenttien yhdistelystä.

Hän on myynyt yli 100 miljoonaa elokuvaäänittettä ja yli 200 miljoonaa kasettia maailmanlaajuisesti. Hän on voittanut lukuisia palkintoja ja viimeisin Kultainen maapallo antaa hänelle mielestäni vihdoinkin kansainvälisesti arvostetun aseman.

Lähteet: Imdb, Wikipedia

Rahmanin viralliset kotisivut löytyvät täältä.

Lopuksi vielä makupaloja Rahmanin tuotannosta videoiden muodossa.

Elokuvasta Roja (Roja Jaanemaan)



Elokuvasta Taal (Ishq Bina)



Elokuvasta Rangeela (Rangeela Re)



Elokuvasta Dil Se... (Satrangi Re)



Elokuvasta Rang De Basanti! (Paantshala)



Elokuvasta Lagaan (Ghanana Ghanana)



Elokuvasta Saathiya (Chalka Chalka Re)


Elokuvasta The Rising: Ballad of Mangal Pandey (Mangal Mangal)

A.R Rahman voitti Kultaisen maapallon!



Voi riemujen aika! Lempisäveltäjäni A.R Rahman on voittanut arvostetun Kultaisen maapallon (Golden Globe) säveltämästään musiikista Slumdog Millionare -elokuvaan. Elokuvan on ohjannut tunnettu brittiläinen ohjaaja Danny Boyle (Trainspotting, 28 päivää myöhemmin).

Finnkinon sivuilta löytyy tällainen esittely:

Elokuva kertoo 18-vuotiaasta intialaisesta orpopojasta Jamak Malikista, joka pääsee osallistumaan Intian television "Haluatko miljonääriksi" -tietokisaan. Koko kansakunnan yllätykseksi hän tietää vastauksen jokaiseen kysymykseen. Kun poliisi pidättää hänet epäiltynä huijauksesta, Malik alkaa kertoa poliiseille elämästään - jokaisen oikean vastauksen takaa löytyy tarina Mumbain slummeista.

Slummien miljonääri voitti peräti neljä Golden Globe -palkintoa: Paras draamaelokuva, paras ohjaus (Danny Boyle), paras käsikirjoitus (Simon Beaufoy) ja paras alkuperäismusiikki (A.R. Rahman).

Ohjaus. Danny Boyle ( ja Loveleen Tandan)
Pääosissa: Dev Patel, Freida Pinto, Madhur Mittal, Anil Kapoor, Irrfan Khan

Ensi-ilta 13.3.2009

Elokuvan kotisivut löytyvät täältä.

Se, mikä tekee A.R. Rahmanin voitosta vielä merkittävämmän, on se, että hän on ensimmäinen intialainen, joka moisen pystin saa. Kyse on siis historiallisesta voitosta! Rahman omistikin voittonsa Intialle. Lisää voi lukea esim. Times of indian sivuilta. Seuraavaksi saadaankin jännittää miten käy Oscar -kilpailussa, jos Rahman saa ehdokkuuden.

Bongasin youtubesta seuraavat videot:

Shahrukh Khan At Golden Globe awards 2009



A.R. Rahman wins Golden Globe

sunnuntai 11. tammikuuta 2009

Bollywood pöytäkalenteri

Sain vinkin hyvältä ystävältäni käydä Suomalaisessa kirjakaupassa. Siellä nimittäin myydään Bollywood Movies 2009 pöytäkalenteria. Niin valitettavaa kuin se onkin, kalenteria myydään vain Helsingissä, Stockmannia vastapäätä olevassa Suomalaisessa. En tiedä pystyykö kalenteria tilaamaan toiseen kaupunkiin, ainahan voi kokeilla! Suosittelen ehdottomasti kyseisen opuksen hankkimista. Kirjoitustilaa on 6 riviä per päivä ja kalenteri on täynnä ihania julistekuvia (niin uusien kuin vanhojen elokuvien).