perjantai 12. helmikuuta 2010

Filmitähden krikettikommentit aiheuttivat etnisen rähinän Intiassa

Tällainen juttu oli Helsingin Sanomien nettisivuilla:


Filmitähden krikettikommentit aiheuttivat etnisen rähinän Intiassa

12.2.2010 19:30


AP–HSPoliisi vartioi mielenosoittajien kivittämää elokuvateatteria tänään Mumbaissa.Mumbai. Filmitähden suututtamat hindumieliset mielenosoittajat ovat repineet mainosjulisteita ja kivittäneet elokuvateattereita Intian Mumbaissa, poliisi tiedotti.

Mielenosoittajat vastustavat My Name is Khan -elokuvan ensi-iltaa. Elokuvassa näyttelee Intian elokuvateollisuuden eli Bollywoodin supertähti Shah Rukh Khan.

Khan puhui hiljan julkisuudessa myönteisesti pakistanilaisista krikettipelaajista. Intian ja Pakistanin väliset poliittiset suhteet ovat erittäin jännittyneet.

Osaltaan jännitystä voimistaa se, että islam on hallitsevat uskonto Pakistanissa ja hinduismi Intiassa.

Khanin uutuuselokuvan vastaisen kampanjan taustalla on Shiv Sena -puolue, joka tunnetaan voimakkaasta kansallismielisyydestään ja kiihkeästä hindulaisuudesta.

Kaikkiaan 21 000 poliisia suojeli 60:tä elokuvateatteria Mumbain kaupungissa, jossa Khanin elokuva tuli ensi-iltaan, nimettömänä pysytellyt poliisi kertoi uutistoimisto AP:lle

Ainakin 150 Shiv Senan työntekijää yritti tunkeutua elokuvateattereihin ja heitteli niitä kivillä. Poliisi torjuivat mielenosoittajien rynnistyksen. Neljäkymmentä mielenosoittajaa pidätettiin.

Shiv Senan mukaan se hyväksyy elokuvan esittämisen vasta, kun Khan on pyytänyt anteeksi. Puolueen mielestä Khan on isänmaanpetturi.

Khan on pahoitellut julkisesti sitä, että pakistanilaisia pelaajia ei valittu mukaan ensi kuussa järjestettävään kriketin huipputurnaukseen Intiassa. Khan on muslimi, ja hän on kieltäytynyt pyytämästä anteeksi.

Poliisikomentaja Himanshu Roy kertoi, että 1 100 hindunationalistia pidätettiin ennalta tällä viikolla Mumbaissa. Tarkoitus oli estää elokuvaesitysten häiritseminen.

Useat teatterit lopettivat lippujen ennakkomyynnin, koska ne pelkäsivät väkivaltaisuuksia.