perjantai 12. helmikuuta 2010

Turkish Airlines ja Jet Airways

Aivan ensimmäiseksi voisin kertoa teille lentokokemuksistani tällä Intian matkalla.

Alunperin oli tarkoitus lentää Mumbaihin Finnairilla. Liputkin oli jo hankittu, kunnes yhtenä päivänä tuli tekstiviesti, että lentonne on peruttu. No, pitkän etsinnän jälkeen teimme mahtavan löydön Supersaver -nettisivuilta. Turkish Airlinesilla pääsisi lentämään 377 eurolla Mumbaihin ja takaisin. Ainoa miinus on hyvin lyhyt vaihtoaika Istanbulissa. Mennessä 1h ja tullessa 1,5h. Päätimme kuitenkin ottaa riskin ja hyvä näin! :D

Turkish Airlinesin koneet ovat miellyttävän kokoisia ja näköisiä. Turkoosit jakkarat miellyttivät ainakin minun silmiäni. ;D Lyhyemmän lennon (Hki-Istanbul & Istanbul-Hki) istuimet olivat hieman leveämmät kuin normaalisti. Luksusta <3 Erityismaininnan saa kuitenkin koneessa tarjoiltu ruoka! Nälkää ei tarvinnut nähdä missään vaiheessa. Ruokaa ja juomaa tarjoiltiin 2-3 kertaa lennon aikana, oli sitten kyseessä aamupala, päivällinen tai välipala riippuen lennon ajankohdasta. Ja ruoka oli erinomaista.

Tässä parin eri lennon menut:

MENU

Smoked Salmon
Potato Salad with Yoghurt

Turkish Style Minced Beef, mixed vegetables/bulgar rice TAI
Billur Kebab: Stuffed Eggplant with baby Chicken, tomato sauce/rice.

American Cheese Cake

Sämpylä, teetä, kahvia, erilaisia alkoholi- ja virvoitusjuomia..


MENU

Indian Style Channa Chad Salad, tomato/black olive

Grilled Chicken Breast, sautéed mixed vegetables/potato purée TAI
Rigatoni Pasta tomato sauce/parmesan friend eggplant TAI
Indian Style Pan-fried Aloo Gobi, Channa Colaw Paneer, Red chilli pepper, Plain & Saffron basmati rice.

Walnut Pear Tarte

Sämpylä, teetä, kahvia, erilaisia alkoholi- ja virvoitusjuomia..


Eli vaihtoehtoja pääruoalle on monia, saati sitten jos ottaa erikoisannoksen. Turkish Airlinesilla on varmaan 15 erilaista erikoisruokavalio vaihtoehtoa... Itse söin laktoosittoman vaihtoehdon ja voin sanoa sen olleen herkullista!

Miinuksena tälle lentoyhtiölle on tosiaan se liian tiukka koneenvaihto. Istanbulissa oli vieläpä mentävä Transit tiskin kautta hakemaan lentoliput jatkolennolle.. Juoksemistahan se oli. :( Ja takaisin tullessa meidän kone oli 3h myöhässä. Se saatiin tietää heti kentälle tullessa.. Toisaalta meitä hemmoteltiin ilmaisella välipalalla Mumbain kentällä. :) Eli huolehtia he osaavat! Turkkiin kun saavuttiin saatiin kuulla, että Suomen kone oli lähtenyt ilman meitä. Vaikka meille oli luvattu, että se odottaa.. Se oli aika ikävä yllätys. Pienten neuvottelujen jälkeen totesimme, että olemme yön Turkissa ja lähdemme seuraavana aamuna Suomeen. Lentoyhtiö sai maksaa meidän hotellimme, illallisemme ja aamupalamme. Luksusta! Pääsimme oikein ihanaan 4 tähden hotelliin. :)

www.guneshotel.com.tr

Vielä yhtenä miinuksena on sanottava meidän tärkeimmän laukun hetkellinen katoaminen Turkin lentokentällä. Eli haluttiin saada kaikki laukkumme mukaan hotelliin. 4:stä laukusta 3 löytyi, mutta ei tätä tärkeintä.. Sitä saatiin 1,5h ajan selvitellä ja lopulta täytimme raportin laukusta. Mainitsimme samalla virkailijalle, että olisi tosi tärkeää saada laukku takaisin, koska siinä on meidän molempien hääpuvut.. Virkailija valahti kalpeaksi. Seuraavana aamuna kävimme sitten lentokentällä kadonneiden laukkujen logistiikkakeskuksessa, jossa kerrottiin että meidän laukkumme on löytynyt ja lisäselvittelyjen jälkeen (eli juostiin paikasta toiseen) saimme kuulla että se oli laitettu meidän lennolle. :) Suomen päässä huomattiin, että laukkuun oli liitetty punainen osoitetarra jossa luki isolla KIIREELLINEN! Taisi tehota puhe hääpuvuista. Joka oli muuten aivan totta.. Loppu hyvin kaikki hyvin.. Mutta se pitää sanoa, että Turkin lentokentän virkailijoista joka kolmas puhuu erinomaista englantia ja muut eivät sitten juuri senkään vertaa. Kommunikaatio on siis täysin olematonta. :(

Mutta kaikenkaikkiaan, voin kyllä suositella lentämistä Turkin kautta. Kannattaa vaan varautua juoksemiseen ja siihen, että voi joutua hotelliin viettämään yön.


Intian sisäisillä lennoilla käytimme Jet Airwaysia. Keralan ja Mumbain välillä sekä Mumbain ja Indoren välillä. Tosin jälkimmäistä lensi Jet Lite. Kaikki lennot olivat poikkeuksellisesti myöhässä, 15-30 minuuttia. Ilmaista ruokatarjoilua ei koneessa ollut. Ainoastaan vesipullon tarjosivat. Ei sitten otettu koskaan maksullista ateriaa, koska lennot olivat suht lyhyitä.

Indoreen kun olimme matkalla, tiedotus Mumbain kentällä oli surkeaa. Missään ei näkynyt meidän lentoa ja yhtäkkiä huomasimme että koneeseen lastataan jo väkeä! :( Lisäksi juuri sillä lennolla oli ahdasta. Penkit oli laitettu liian tiukkaan, mikä tarkoitti sitä, että normaalipituinen ihminen ei pystynyt istumaan normaalisti. Polvet osuivat edessä olevaan penkkiin..

Jokainen Intian sisäinen lento sujui hyvin. Keralassa saimme itse kävellä koneeseen/koneesta ja Mumbaissa & Indoressa oli bussikuljetus. Jos jotain voisin toivoa muutettavan, niin ilmainen ruokatarjonta olis kiva.. :)

Vinkkinä lentojen varaamiseen. Jet Airwaysin etusivulla kysytään mistä olet kotoisin. Laita siihen, että Intiasta. Näin saat ostettua lennot huomattavasti halvemmalla kuin jos olisit vastannut Suomesta... ;)

Lentopelkoisen lentopelko tais väistyä taas hetkeksi tällä matkustamisella.. Jos olen säilynyt hengissä intialaisella lennolla, niin enköhän selviä euroopan sisäisillä lennoilla. ;) Opin jopa nukkumaan sisäisillä lennoilla! :D Kaikkiaan lennettiin tosiaan 8 kertaa! Huh! :)

4 kommenttia:

Täystuho kirjoitti...

Hyvä että oot päässyt sun lentopelosta ja että lennot on olleet hyvät vaikka jäittekin Istanbuliin yöksi. Joka tapauksessa saitte siis todella hyvää palvelua jne.! :)

Reetta kirjoitti...

Kyllä lentäminen vieläkin jännittää, enkä tykkää nousuista, mutta pahin pelko meni joo ohitse, mikä on hienoa! :D

Suzhouren kirjoitti...

Me lennämme aina kun mahdollista Kingfisherillä. Palvelu on huippua vrt. Finnair ja ruoka hyvää (kuuluu hintaan). Lisäbonuksena aina tuoreita bollywoodleffoja ;).

Valitettavasti aina välillä kuuluu kauhutarinoita intialaisista lentoyhtiöistä, lennoilla kun sattuu tapahtumaan kaikenlaista, henkilökunta tappelee keskenään, matkustajat ahdistelevat lentoemäntiä, joku ohjaamossa painaa nappia jota ei ilmassa saisi painaa jne... Joka kerta pelkään mutta ainakin tähän asti on hengissä selvitty.

Reetta kirjoitti...

Olen kerran matkustanut Kingfisherillä Jaipuriin ja muistaakseni se oli oikein miellyttävä kokemus. :)

En minäkään suostu ihan mihin tahansa lentoyhtiön koneeseen nousevan. Ensin haluan tarkistaa ko. yhtiön onnettomuustilastot..