perjantai 8. huhtikuuta 2011

Bollywood on kaukana itämaisesta napatanssistaBollywood on kaukana itämaisesta napatanssista

7.4.2011 08:30
Jenni Hirvonen

Sari Breilin opettaa bollywood-tanssia.
Taustalla tanssivat Jaana Nummelin, Outi Lindroos ja Taina Huoman


Bollywood-tanssi on viime aikoina rantautunut maailman turuilta Suomen rannikoille. Tanssia on aiemmin harrastettu vain pienissä piireissä, mutta elokuva Slummien miljonääri toi lajin tunnetuksi kautta maailman.

Sari Breilin, 40, on pitkän linjan bollywoodin tanssija Suomessa. Hän aloitti lajin jo vuonna 2002 ja siirtyi opettamaan vuonna 2005. Vantaalla tanssistudio Sahramissa Breilin aloitti opetuksen vuotta myöhemmin.

Breilin kertoo Intian olleen aina lähellä omaa elämäntapaa. Sen filosofia, kulttuuri ja ruoka kiehtoivat häntä teini-iästä alkaen.

– Ehkä siksi bollywood-tanssi tuntui heti omalta, Breilin hymyilee.

– Olen kokeillut myös klassista intialaista tanssia, mutta sen taivutukset ovat aika vaativia vartalolle. Bollywood tuntuu paremmalta.

Intialaisesta tanssista tulee helposti mieleen 1990-luvulla suurta suosiota niittänyt itämainen napatanssi. Bollywood on kuitenkin kaukana siitä.

– Itämainen tanssi on erilaista. Moni sen harrastaja joutuu aloittamaan samalta tasolta kuin muutkin aloittelijat. Bollywoodissa ei ole esimerkiksi samanlaista lanteenpyöritystä kuin itämaisessa tanssissa, Breilin huomauttaa.

Bollywood-tanssissa olennaista on tunneilmaisu. Tanssi huokuu vahvaa eläytymistä ja tunteita. Tärkeää osaa näyttelevät niin sanat, kehonkieli kuin ilmeetkin.

– On hyvä tietää, mitä eleet sanovat. Joskus on niin, että laulu kuulostaa hempeältä mutta eleet kertovatkin kovaa kieltä. Tanssiessa myös suu saa käydä laulun mukana, - ja sen pitääkin, Breilin sanoo.

Tarkkasilmäisimmät intialaisen tanssin seuraajat ovat huomanneet myös viehkot ranteenpyöräytykset ja salaperäiset sormien asennot. Näillä sekä koreografialla on aivan erityinen tarkoituksensa.

– Tanssi ja sen koreografia kertovat aina tarinan, useimmiten rakkaustarinan.

Naisellista tanssia on tosin kiva vetää pitkässä hameessa.”Bollywood on siis ihanan ikiromanttiseen kääreeseen kiedottu tanssi, jossa saa tuntea aitoa, sensuellia girlpoweria. Esiintymisasut hehkuvat väreissä, rannerenkaat kilisevät ja meikki loihtii tanssijoista jumalattaria. Näytetäänkö harjoituksissa samanlaiselta?

– Moni ihastuu asuihin, mutta niitä käytetään lähinnä vain esityksissä. Tunnille käyvät harjoitusasuksi perustrikoot ja paita. Naisellista tanssia on tosin kiva vetää pitkässä hameessa, Breilin virnistää.

Eniten Breilin nauttii tanssin vuorovaikutuksesta.

– Parasta on, että saa antaa ihmisille oppimaansa ja olla vuorovaikutuksessa. Joka kerran tanssimasta lähtiessä on piristynyt, hän nauraa.

– Tanssi on elämän suola.Lehtijutun löytää täältä.

1 kommentti:

Reetta kirjoitti...

Ja kyseessähän oli Vantaan Sanomien juttu. :) Unohdin valitettavasti mainita sen, mutta lähdeviite löytyy onneksi jutun lopussa olevasta linkistä!


Oon ihan fiiliksissä. Nyt muutaman viikon sisään sekä Helsingin Sanomat että Vantaan Sanomat ovat tehneet jutun Bollywoodista!! Hienoa mainosta! :)