lauantai 22. marraskuuta 2008

Lakko tuli ja meni

Varmaan osa teistäkin on ollut tietoinen näyttelijöiden lakosta Mumbaissa, mutta asia on sen verran tärkeä, että siitä voisi mainita muutaman sanasen.

Aamulehti kirjoitti asiasta näin:

Bollywood lakkoilee parempien palkkojen puolesta

01.10. - 11:18 (Luotu: 10:59)

STT, AFP

Intian filmiteollisuuden Bollywoodin työntekijät ovat aloittaneet lakon. Yli 100 000 ihmistä ryhtyi keskiviikkona taistelemaan palkankorotusten puolesta.

- Tästä aamusta lähtien emme mene kuvauspaikoille, ja tämän vuoksi useat kuvaukset on peruttu, kertoi ammattiliittojen keskusjärjestön edustaja.

Lakkoon osallistuu yli 20 ammattiliittoa. Ne edustavat muun muassa näyttelijöitä, valoteknikoita ja kuvaajia. He ovat tyytymättömiä myös siihen, ettei palkkoja ole maksettu ajallaan.

Intiassa elokuvanäyttelijä saa noin 600 rupiaa (9 euroa) päivässä ja televisionäyttelijä 500 rupiaa (7,50 euroa) päivässä.


Loppujen lopuksi lakko ei kestänyt kuin kolmisen päivää. Sen nopeaan päättymiseen vaikutti mm. se, että siihen osallistuivat myös tähtinäyttelijät. Joukossa olivat mm. Bollywood-ikoni Amitabh Bachchan ja Shahrukh Khan.

Kukapa tuottaja ei haluaisi edistää sovun syntymistä, kun oma ison budjetin elokuvan kuvaukset on kaatumassa tähtien ulosmarsiin..

Lakon päättymisestä kirjoitti mm. Como:Bollywoodin lakko jäi lyhyeksi

6.10.2008, 12:14

Intian elokuva- ja televisioalan lakko on loppunut kestettyään vain kolme päivää. Bollywoodin tuottajat taipuivat työntekijäpuolen kaikkiin vaatimuksiin.

Sopimuksen mukaan palkkarästit maksetaan kahden viikon aikana, televisiotuotannossa työvuorojen pituus rajoitetaan enimmillään 12 tuntiin, ja töihin palkataan vastedes vain ammattiliittoihin kuuluvaa väkeä.

Palkat ovat pahimmillaan olleet maksamatta jopa puoli vuotta, ja työvuorot ovat toisinaan venyneet yli 30-tuntisiksi, työntekijäjärjestöstä kerrotaan.

Bollywoodin lakkoon ehti osallistua 147 000 työntekijää tähtinäyttelijöistä tekniikan apuväkeen.


Aiheesta voi lukea mm. näiltä englanninkielisiltä uutissivustoilta: BBC, Sky News, AFP.

Ei kommentteja: