maanantai 21. syyskuuta 2009

Mangal Pandey tänään Yle Teemalta!

Tänään Yle Teemalta (klo 22:30) tulee hieno Aamir Khanin tähdittämä Bollywood-elokuva Balladi Mangal Pandeysta! Elokuvan päätähtinä näyttelevät Aamir Khan, Rani Mukherjee, Ameesha Patel ja Toby Stephens. Sivuosissa nähdään mm. Om Puri ja Kirron Kher. Elokuvan musiikista vastaa uskomaton A.R. Rahman!Tietoa elokuvasta voi lukea mm. wikipediasta ja imdb:stä.

11 kommenttia:

Tiia kirjoitti...

Ooo, kerrankin TV:stä tulee Bollywoodia :)

Reetta kirjoitti...

Niinpä!!! :D Sais tulla kyllä enemmänkin! ;)

Anuradha kirjoitti...

Arvaa potuttaako, että huomasin ton vasta tänään...

Reetta kirjoitti...

Voi että! :(
Mutta ootko huomannut että tämän elokuvan saa ostettua ihan Anttilasta tms. Löysin vähän aika sitten sen alelaarista, hinta 7e tms. Bollyleffa suomenkielisin tekstein -kannattava sijoitus!!

Kirjuri kirjoitti...

Siis tämäkö hyvä? Minusta tämä on jokseenkin kamala, tyrmistyttää että millähän perusteella Teema valitsee Bollywoodinsa.

Reetta kirjoitti...

Mä tykkään kyllä elokuvasta. :) Teema valitsee elokuvansa angstin perusteella -mitä enemmän, sitä parempi. Vähän liioitellusti sanottuna. Ei ne selkeästi halua näyttää hömppää, vaan vakavaa angstahtavaa elokuvaa..

Shubh Suri kirjoitti...

"Siis tämäkö hyvä? Minusta tämä on jokseenkin kamala, tyrmistyttää että millähän perusteella Teema valitsee Bollywoodinsa."

Aika käsittämätöntä tekstiä henkilöltä, joka on kirjoittanut Suomen ainoan kirjan Bollywoodin parhaista elokuvista! Bollywoodin historiassa voin laskea kahden käden sormillani elokuvia, jotka ovat kertoneet Intian pitkästä historiasta- varsinkin Brittien siirtomaa-ajan historiasta- yhtä hyvin ja uskottavasti kuin Aamir Khan on kertonut omassa Mangal Pandey- elokuvassaan. Elokuvan historiallinen merkitys korostui kun itse Englannin Kruunuprinssi Charles oli läsnä Mumbaissa marraskuussa v. 2003 elokuvan "Mahuratissa" eli ensiotos-tilaisuudessa. Läsnäolollaan Englannin hallitsijaperhe tavallaan siunasi elokuvan juoni totuudenmukaiseksi kuvaukseksi eräästä Intian historian tärkeästä henkilöstä, joka oikeastaan käynnisti prosessin, jonka johdosta Itä- Intian Kauppakomppania lopetti toimintansa v. 1857 nk. Sepoy Mutiny:n eli sotilaskapinan päätteeksi. V. 2007 Intia juhli Intian ensimmäisen Itsenäisyystaistelun 150- vuotisjuhlan. Samalla laskettiin liikkeelle postimerkin, jossa komeili Mangal Pandeyn kuva. Siis, kyseessä oli nimenomaan se henkilö, joka inspiroi mm. Mahatma Gandhi, Jawaharlal Nehru ja myös Mohammed Ali Jinnah aloittamaan itsenäisyystaistelua Brittien julmaksi koetun siirtomaahallintoa vastaan.
Itse kerroin Mangal Pandeyn roolista Intian itsenäisyystaistelussa omassa radio-ohjelmassani" Kulttuurimatka 1800-luvun Intiaan" ohjelman toisessa osassa v. 2007 alussa.

Mangal Pandey oli todellinen henkilö, kuten elokuvassa muutkin Brittiupseerit, joista on merkintöjä Brittien arkistoissa Lontoossa. Elokuvan kerronta perustuu tositapahtumiin joskin jossain kohtauksissa on käytetty ns. taiteilijan vapaus.

Jos Mangal Pandey elokuvana on "kamala" ja ehkä ahdistavakin, niin myös Brittien siirtomaa-ajan historia Intiassa on vieläkin kamalampi! 8 Oscaria voittaneessa "Gandhi"- elokuvassa on vielä kamalampia kohtauksia, jossa kuvataan kuinka Intian itsenäisyyssankari Gandhia kohdeltiin Brittien toimesta.Ja kuinka viattomia ihmisiä- naisia ja lapsia- ammuttiin kuoliaiksi Amritsarin verilöylyssä Jalianwala Baghissa Sikhien "Baisakhi"- festivaalin aikana huhtikuun 13 päivänä v. 1919. Ja Ashutosh Gowarikarin "Lagaan"- elokuvassa myös kerrottiin Brittien sortohallinnosta Intiassa 1800- luvulla.

Jos Intian historiaan perustuvan elokuvan katsominen koetaan "kamalana kokemuksena", niin ihmettelen, miksi "Tuntematon Sotilas" on niin arvostettu ja ehkä Suomen katsotuin sotaelokuva kautta aikojen?

Ylen Teema-kanavalle suurkiitos Mangal Pandey- elokuvan esittämisestä. Parempi myöhään kuin ei koskaan. Toivottavasti Teema- kanava toteuttaa myös ehdotukseni esittää Bollywoodin klassikot omana "Bollywoodin Klassikot" teemana omalla kanavalla tulevaisuudessa.

Reetta kirjoitti...

Aamir Khan on tehnyt kyllä hienoa työtä näillä historiallisilla elokuvillaan. Lagaan, Balladi Mangal Pandeysta ja Rang De Basanti ovat hienoja esimerkkejä erinomaisesta elokuvankerronnasta tämän päivän Mumbaissa. Hömppää tulee kyllä joka tuutista, mutta vakavia draamoja, saati vakavasti otettavia historiallisia sotaelokuvia ei juuri näe. Lisäksi, mikä on ehkä meille länsimaalaisille yksi tärkeimpiä pointteja on näiden edellä mainittujen elokuvien casting. Kuinka monessa elokuvassa olemme olleet roistoja, löyhämoraalisia naisia tai naurettavia pellejä? Liian monessa.. Aamir on hienosti nostanut näissä elokuvissaan länsimaalaisen "gorin" yhdeksi pääosan esittäjäksi ja näyttänyt hänet mitä hienoimmassa valossa.

Niin kuin aikaisemmin sanoin, Yle Teema ei juuri perusta Bollywood-elokuvien näyttämiseen. Miksi? Koska he uskovat kaikkien Bollywood-elokuvien olevan hömppää. Teema pyrkii esittämään laadukkaita elokuvia ja olen samaa mieltä siinä että Balladi Mangal Pandeysta on laadukas elokuva. Mutta se mikä tässä huolestuttaa, on Teemalla työskentelevien ihmisten asiantuntijuus elokuvia valittaessa. Koska he kiven kovaan uskovat, että kaikki Bollywood on hömppää, johtaa siihen, ettei televisiosta tule koskaan Bollywoodia. Subh Suri on hienosti yrittänyt kääntää heidän päänsä tässä asiassa. Toivon todellakin että asia muuttuu tulevaisuudessa. Ja pyrin tekemään kaikkeni asian eteen.

Kirjuri kirjoitti...

Vaikeiden aiheiden käsitteleminen ja historian epäkohtien osoitteleminen ovat tarpeen. Onkin hienoa, että Teema on esittänyt paljon tällaisia filmejä Intiasta. Enkä minä Mangal Pandeyn esittämistä kritisoi, vaan sitä, että Teema jättää muunlaiset filmit esittämättä.

Minullakin on täysi oikeus olla henkilökohtaisesti pitämättä jostakin elokuvasta. Minulle jäi paatoksella kyllästetystä filmistä sellainen maku, että maltilla ja hiomisella se olisi koskettanut yleisöä syvemmin ja ajanut asiansa paremmin. Pidän enemmän Aamirin muista suurista filmiprojekteista.

Reetta kirjoitti...

Totta kai saat kertoa henkilökohtaisen mielipiteesi, mutta perustelut olisi tarpeen etenkin tuollaisen "tunneryöpsäyksen" jälkeen. :)

Sanni kirjoitti...

olin ottanut tämän nauhoitukseen, ja katsoin eilen. Tosi hyvä! Mutta musta aika raaka, tai kun siinä oli kaikkia ilotaloja ta tapeluita.