tiistai 18. elokuuta 2009

Shahrukh Khanin nöyryytys

Ajattelin jakaa tämän (mielestäni hyvin tärkeän) uutisen kanssanne (kiitos SS)!
Tapahtumasta on noussut hirveä haloo Intiassa, syystäkin! On kuitenkin hyvä tietää, että Shahrukhin tuleva elokuva My Name Is Khan saa mukavasti julkisuutta tapahtuneesta. Elokuvahan kertoo nimenomaan Amerikan maahanmuuttoviranomaisten suhtautumisesta ulkomaalaisiin.. Odotan elokuvaa suurella hartaudella!

Tekstin poimin IS sivuilta!


Bollywood-tähteä nöyryytettiin lentoasemalla
18.08.2009 08:53

Shah Rukh Khania on kutsuttu "maailman suurimmaksi elokuvatähdeksi", mutta tämä ei paljon auttanut, kun amerikkalaisviranomaiset ottivat hänet syyniin Newarkin lentoasemalla viime perjantaina.

Intian elokuvateollisuuden suurin nimi oli Yhdysvalloissa markkinoimassa uutta elokuvaansa, kun hänen nimensä kiinnitti maahanmuuttoviranomaisten huomion. Khania, 44, kuulusteltiin yli tunnin ajan kentällä.

Näytteljä kommentoi aluksi olleensa "vihainen ja nöyryytetty" kohtelustaan. Hän veti kuitenkin sanojaan takaisin, kun hänen faninsa Intiassa alkoivat polttaa Yhdysvaltain lippuja kaduilla.

Khanilla on miljoonia uskollisia ihailijoita hinduenemmistöisessä Intiassa huolimatta siitä, että hän on muslimi. Hänelle levitetään normaalisti punaisia mattoja joka paikassa, missä hän vierailee.

Amerikkalaisviranomaiset ovat selittäneet Khanin ottamista kuulusteluun sillä, että lentoyhtiö oli hukannut tämän laukun. Intialaiset ovat kuitenkin varmoja, että todellinen syy oli miehen profilointi mahdolliseksi terroristiksi.

- Olemme tietenkin pöyristyneitä. Mutta toisaalta olemme iloisia, että tämä tapahtui hänelle, koska nyt asiasta keskustellaan, kommentoi New Jerseyssä asuva intialaissyntyinen Saeed Patel, 45.

Ironisen tapauksesta tekee se, että Khanin tuore Kaliforniassa kuvattu elokuva kertoo intialaismiehestä, jolla on Aspergerin syndrooma ja jonka outo käytös saa amerikkalaisviranomaiset epäilemään häntä terroristiksi.
IS-AP


Mielestäni on hyvin kiinnostavaa, miksi Shahrukh Khania kuulusteltiin tunnin ajan, kun hänen laukkunsa oli kadonnut jonkun lentokenttävirkailijan toimesta..
Aiheesta vielä lisää mm. BBC News sivuilta! Kannattaa lukea!

Myös Yahoo Buzzin sivuilla kannattaa käydä lukemassa aiheesta! Artikkelin aloitus on etenkin hyvin osuva!

"If Indian officials stopped, say, Tom Hanks at the New Delhi airport and grilled him for an hour or two because of national security concerns, Americans might find it ridiculous and outrageous. Which is just how Indians feel about the detention and questioning at Newark Airport of Bollywood icon Shah Rukh Khan, who was on his way to Chicago for an Indian Independence Day parade. "


Olen vihainen ja pöyristynyt siitä, kuinka huonosti mm. Afrikan ja Aasian maiden (kaukoidän teollisuusmaita lukuunottamatta) kansalaisia kohdellaan lentokentillä eri puolilla maailmaa. Olen todella tyytyväinen että tämä tapahtui Shahrukh Khanille, koska tällä tavoin asia saa laajaa julkisuutta! Tällainen epäkohta pitäisi kitkeä pois. Etenkin Briteissä ja Amerikoissa tällaista rasismia tuntuu tapahtuvan päivittäin, jopa omien maiden kansalaisille! Tarvitaan vain muslimiperäinen tai muuten erikoinen nimi.

Afrikan ja Aasian maiden kansalaisia voidaan käännyttää pois lennolta, jos heillä ei ole riittävästi rahaa mukana. Viisumin saamiseen vaaditaan kaikenlaisia todistuksia, pankkitilien saldojen syynäämistä ym. ihmisoikeuksia loukkaavaa tutkintaa.

Lopuksi vielä muutama video aiheesta.

Shahrukhin puhelinhaastattelu löytyy täältä.

Tapahtunutta kommentoivat Karan Johar, Farah Khan ja Salman Khan täällä.

Amerikan suurlähetystön kommentti tapahtuneesta täältä.

-------------------------

Päivitys 19.8. klo 12:22

Bongasin vielä asiaan liittyen Stara.fi -nettisivuilta samaisen uutisen. Siinä näyttelijä Irrfan Khan kertoo joutuneensa kolmasti samanlaiseen tilanteeseen kuin Shahrukh Khan!

6 kommenttia:

Stello kirjoitti...

Mua inhottaa muutenkin se, miten USA kohtelee maahan saapuvia muiden maiden kansalaisia (ja toisinaan omiaankin). Aivan kuin oletusarvona olisi, etta kaikki ovat rikollisia ja/tai terroristeja, ja matkailijan vastuulle jaa todistaa, ettei ole. Jos papereista puuttuu jotain, tai jos vastaa vaarin johonkin, niin se tuntuu sitten oikeuttavan vaikka millaiseen noyryyttamiseen yms., ja vaikka lopulta kavisi ilmi, etta se matkailija on tosiaan vaan ihan viaton matkailija, niin turha odottaa mitaan anteeksipyyntoa saati korvausta..

Itse olen jo vuosia sitten paattanyt boikotoida kys. maata matkakohteena koko loppuikani. Maailmastahan loytyy muutenkin paljon kiinnostavampia kohteita.

Anni kirjoitti...

tämähän on kyllä niin totta. itse maailmaa pallon tallaavana saan monasti kuulla paikallisilta, etenkin juuri Intiassa ja Nepalissa viimeksi, kuinka onnellinen saisin olla juuri Siksi, että voin vapaasti kulkea. Minulle myönnetään viisumit lähes kyselemättä ja varaa maksaakin on. Ja olen..olen onnellinen.

Eräs tapaus muuten. Olin männä vuosina Mongoliassa. Sattumalta maassa vieraili silloinen Ameriikan presidentti George Bush nuorimmainen. Päivä presidentin poistumisen jälkeen hostelliimme saapuu kiukkuinen ISRAELILAINEN poika. Häntä oli pidetty rajalla koko edellinen päivä, koska häntä luultiin IRAKILAISEKSI. JA näin ollen häntä ei voitu päästää maahan kun pressa siellä patsasteli. Huh.

Reetta kirjoitti...

Anni: Olen itsekin onnellinen asemastani, mutta suren muiden puolesta. Mielestäni tämä on vain niin väärin.

Todella kamalaa tuon pojan tapaus! 8(

Stello: Todellakin! Oikeaa totalitarismia 1984 -tyyliin! Millä oikeudella, kysyn vain???

Ymmärrän hyvin kantasi! Olen kerran käynyt Amerikassa, huh mitä laiskuuden maksimointia. Todella naurettavaa!

Anuradha kirjoitti...

:o) Näin juuri!

Suzhouren kirjoitti...

Viimeksi kun saavuin Intiaan todistin intialaisella kentalla myos sanoisinko rasistista kohtelua. Intialaiset ja intialaisten nakoiset vauvaperheet ohjattiin heti nopeaan 'diplomaattijonoon' kun taas lansimaiset vauvaperheet jonottivat muun rahvaan joukossa jarkyttavan pitkissa jonoissa ja jos he erehtyivat yrittamaan nopeampaan jonoon heidat kaannytettiin pois. "This is only for Indian infants".

Etta osaavat ne intialaisetkin.

Reetta kirjoitti...

Olen huomannut samaa, kuinka Intiassa intialaiset pääsevät helpommalla ja halvemmalla kuin länsimaalaiset.. Ei se ihan tyylipuhdasta toimintaa sielläkään ole!