lauantai 14. kesäkuuta 2008

America's Got Talent

Surffailin kanavilla viime torstaina ja erehdyin seuraamaan America's Got Talent -ohjelmaa. Vaikutti itsestään ihan hauskalle formaatille, muttei saanut minua koukkuun. Kiinnostavinta ohjelmassa oli kuitenkin pakistanilainen (?) esiintyjä Kashif Memon, joka pyörähteli Kabhi Khushi Kabhie Gham -elokuvan Say Shava Shava- biisin tahtiin. Tietenkin ehdin jo innostua ensimmäiset sävelet kuultuani, mutta pian tuli selväksi ettei miehellä ole juurikaan tanssijan lahjoja, saati esiintyjälle aina niin tärkeää karismaa. Koreografia oli mielestäni aivan mainio. Kashif pyörähteli lavan keskellä taustallaan naistanssijoita.

Tuomaristosta tunnistin David Hasselhoffin. Hänen lisäkseen siinä oli 2 muuta ihmistä, nainen ja brittiläinen mies. Ken tuntee henkilöt paremmin, voi valaista meitä tiedoillaan! ;)

Mielenkiintoista mielestäni oli se, että Hasselhoff ja naistuomari kehuivat Kashifin maasta taivaaseen. Voin kuvitella, etteivät he tunne juurikaan Bolly-kulttuuria ja näin ollen kehnompikin tanssija tekee heihin helposti vaikutuksen. Brittiläinen tuomariston jäsen puolestaan haukkui Kashifia niin pahasti, että korvani alkoivat jo punoittaa. Olin tosin samaa mieltä hänen kanssaan, mutta silti. Voin kuvitella, että hän on törmännyt elämänsä aikana useaankin kertaan Bollywoodiin ja tietää sen standardit. Tällä tarkoitan, että hän pystyy kriittisesti arvioimaan esiintyjää eikä lumoudu vain eksoottisesta musiikista ja koreografiasta.

Toinen mielenkiintoinen seikka on mielestäni musiikin valinta. Say Shava Shava on siitä erityinen kappale, että sen yksi laulajista on näyttelijä Amitabh Bachchan. Tiedoksi heille, jotka eivät tunne asiaa:

- Amitabh Bachchanin pidetään elävänä legendana Intiassa. Hän on elokuvaikoni. Hän aloitti uransa 1970-luvulla ja vuosikymmenen puoleen väliin mennessä hän oli saavuttanut jo kiistattoman maineen erinomaisena näyttelijänä. Hänet tunnetaan parhaiten "angry young man" eli vihainen nuori mies -rooleistaan. Näiden roolien yhteisenä piirteenä oli työväenluokkaan kuuluvan (usein pikkurikollisen) taistelu korruptiota vastaan. Elokuvat avoimesti kritisoivat poliisilaitosta ja likaista peliä pelaavia poliitikkoja.

- Nuoren vihaisen miehen rooleja hän esitti mm. näissä elokuvissa: Zanjeer (1973), Deewaar (1975), Sholay (1975) näin muutamia mainitakseni.

- 1980-luvun loppupuoliskolla hänen uransa alkoi hiipua, tuli taloudellisia takapakkeja ym. kunnes 2000-luvulla hän palasi voitokkaana takaisin elokuvamaailman huipulle, jossa hän paistattelee edelleen. Miehen suosiosta voin sanoa sen, että hänen asuntonsa ulkopuolella hengaa joka päivä väkijoukkoa, jotka odottavat näkevänsä vain vilkahduksen tähdestä. Ja hänen sairastuessaan, tulee asiasta lähestulkoon kansallinen hätätila. Ehkä hieman liioittelen äskeisellä, mutta ymmärrätte varmasti mitä ajan takaa.

Palatessani aiheeseen. On erittäin harvinaista, että näyttelijä saa luvan laulaa omalla äänellään Bollywood-elokuvassa. Näyttelijöiden lauluäänen kun hoitaa ammattitaitoiset laulajat. Näyttelijät siis vain aukovat suutaan toisen ihmisen äänellä. Hyvin yksinkertaisesti sanottuna. Laulajat itsessään ovat hyvin tunnettuja ja intialainen elokuvakansa tunnistaa laulajien äänet ja monet fanittavat tiettyjä laulajia. Siispä, on erittäin suuri kunnia näyttelijälle, jos hän saa laulaa omalla äänellään elokuvassa. Koska Amitabh Bachchan on elävä ikoni, hänelle suodaan helposti tällainen kunnia. Ja sen voin sanoa, että hän todellakin osaa laulaa. Say Shava Shavan upean karhea matala miesääni on juuri Amitabhin ääni.

Ja palatessani Kashifiin. Miksi mies valitsi juuri kappaleen, jonka esittäjänä on Amitabh Bachchan? Veikkaan, että hän pyrkii kosiskelemaan yleisöä tällä valinnalla. Elokuvan biisi on todella tunnettu (Bollywood-elokuvia katsovien parissa) ja Amitabin läsnäolo tuo tiettyä arvokkuutta siihen. Bolly-leffojen fanien on siis vaikea olla äänestämättä häntä jatkoon, koska se merkitsisi etteivät he kunnioita Amitabhia.. Se olisi loukkaus Amitabia kohtaan.. Näin itse ajattelin asian.. Tiedä sitten miten käy.

Täältä voitte ihmetellä kyseistä esitystä.

Mielestäni suomaisessa Talent showssa esiintynyt 10-vuotias Manmeet Singh hakkaa Kashif Memonin mennen tullen tanssitaidoillaan ja karismallaan. :)

Nelosen sivuilta lisää Mannysta, josta voitte katsoa hänen esityksiään. Alkukarsinnan esitys on puhdasta bhangraa, kun taas semifinaalissa hän tanssii Hrithik Roshanin osuuden Dhoom 2 elokuvasta. Koreografia on kuin suoraan elokuvasta, mutta ketäpä se haittaisi.

3 kommenttia:

Kärtty kirjoitti...

Näytti kyllä aikas karsealta.. Pikkasen puuttuu karisman puolelta ja aika löysää on POJAN tanssi, kun muistaa alkuperäisen esityksen. Nainen tuomaristossa näyttää olevan Sharon Osbourne, Ozzyn vaimo (minä KOSKAAN ole MTV:tä katsonut..)

Anuradha kirjoitti...

Joo, se Sharon Osbourne munkin piti tänne ilmottaa, mutta kärtty ehti jo! ;o)

Joo, se Mannyn, vai mikä se oli se poika, joka tanssi Suomessa? Rakastuin sen tanssiin ja olin ihan pinkeä innosta, kun sellaista tuli suomeen! :oD))

Reetta kirjoitti...

Niinpäs olikin! Kiitos tiedoista!

Lisää Bollywood-tanssia Suomeen!