sunnuntai 1. kesäkuuta 2008

Salwar kameez/ Shalwar kameez/ Shalwar Qameez

Kuten sari-osiossa hieman viittasinkin, toinen perusvaatekerta intialaisilla naisilla on Salwar kameez- housupuku. Erityisesti nuoret sinkkunaiset suosivat ko. pukua, vaikka valitettavasti farkut ja t-paita ovat tulleet Intiaan jäädäkseen.. Näin ainakin Mumbaissa sekä muissa länsimaalaistuneissa kaupungeissa.
Itse olen hullaantunut erityisesti puvun paitaan "kurtaan" ja huiviin "dupattaan". Salwar Kameezit ovat yksinkertaistetusti tunikapaita, huivi ja housut. Housuja on kahden mallisia: salwarit eli löysät pussimaiset housut ja churidarit eli pitkiksen oloiset kireähköt housut.

Huom! Wikipedian mukaan naisten paitoja kutsutaan nimellä Kameez ja miesten Kurta. Kuitenkin eräs intialainen ystävättäreni kertoi, että pitempää tunikapaitaa kutsutaan Kurtaksi ja lyhyempää Kurtiksi. Rakkaalla on monta nimeä, eikös se näin mennyt?

Lisää aiheesta voi lukea mm. Wikipediasta:

Salwar kameezista, Churidar -housuista ja Dupattasta.
Upea Salwar Kameez -puku. Selkeästi juhlakäyttöön.Lisää juhlavaa "modernia" Salwar-pukeutumista.

Tästä kuvasta näkee kuinka Dupattaa kuuluu oikeasti pitää. Kuvan punaiseen Salwariin pukeutunut naishenkilö on osannut pukea Dupattan oikein. Huivin liepeiden kuuluu roikkua selän puolella eikä edessä. Vain miehet pukevat huivinsa siten, että liepeet ovat rinnuksilla.


Hurmaava kuva Akshey Kumarista ja Katrina Kaifista elokuvasta Namastey London.

1 kommentti:

Anuradha kirjoitti...

Mun lempiasuni! :o)