sunnuntai 8. maaliskuuta 2009

Kapteeni Abu RaedSiivooja Abu Raed (Nadim Sawalha) löytää roskiksesta lentäjänlakin


Jordanialainen elokuva Kapteeni Abu Raed sai Suomen ensi-iltansa viime perjantaina. Elokuva sai levityssopimuksen Finnkinolta Rakkautta ja Anarkiaa -festivaalilla, kun katsojat äänestivät elokuvan voittoon.

Lukiessani viime Rakkautta & Anarkiaa -festivaalin katalogia, tämä elokuva jäi mieleeni kiinnostavana. Aikataulullisten ongelmien takia en kerennyt näkemään elokuvaa, mutta kun tajusin elokuvan saaneen levityssopimuksen, hihkuin innosta. Elokuva vaikuttaa ihanan humaanilta. Aionkin käydä ehdottomasti katsomassa elokuvan elokuvateatterissa, jo kannatuksen takia! :)Tässä Anu Silfverbergin arvostelu Nyt -lehdestä:

Raja-aitojen yli

Jordanialaisen Amin Matalqan esikoiselokuvan päähenkilö Abu Raed ei ole varsinaisesti sankariainesta; hän on Ammanin lentoasemalla työskentelevä vanha siivooja, nukkavieru leskimies vailla läheisiä ihmiskontakteja.

Elokuvan alussa Abu Raed (Nadim Sawalha) löytää lentokentän roskiksesta lentokapteenin hatun. Sen seurauksena naapuruston lasten joukossa leviää väärinkäsitys, että Abu Raed on oikea lentokapteeni. Hän alkaa hauskuttaa tenavia kertomalla hurjia tarinoita maista, joissa ei todellisuudessa ole milloinkaan ollut.

Joukkion ulkopuolelle jäävä surumielinen Murad-poika (Ghandi Saber) suhtautuu kuitenkin kapteeniin epäillen. Hän muistuttaa, että näillä kulmilla ei kasva kapteeneja - naapuruston lapset ovat onnekkaita jos saavat käydä koulua. Muradin oma todellisuus koostuu väkivaltaisesta isästä ja alistuneesta äidistä, sekä tulevaisuudesta, jolla ei ole mitään tarjottavaa.

Vanha mies vastaa pojan hyökkäykseen ojentamalla kätensä, ja konfliktista syntyy jotakin kaunista.

Samanaikaisesti siivoojakapteeni ystävystyy sattumalta oikean lentokapteenin kanssa. Tämä on kunnianhimoinen nuori nainen Nour, jolle rikkaat vanhemmat yrittävät naittaa tuntemattomia varakkaita miehiä. Nour (Rana Sultan) viihtyy paremmin Abu Raedin vaatimattoman kodin katolla. Kaksi kapteenia kohtaavat ja tunnistavat toisissaan jotain, vaikka ovat eri maailmoista.

Matalqa tekee päällisin puolin suoraviivaista draamaa pienistä ihmisistä suurine toiveineen. Alkuun Kapteeni Abu Raed tuntuu varsin perinteiseltä "hyvän mielen elokuvalta". Mutta tarina syvenee, kun herttainen ystävyyden kuvaus saa vähitellen tummempia sävyjä. Loppua kohti elokuva kasvaa kuvaukseksi väkivallan syistä ja sen pysäyttämisen mahdollisuuksista.

Mielestäni elokuvan tärkeimmässä kohtauksessa nuori Murad pysähtyy kadun toiselle puolelle katselemaan pelättyä isäänsä tämän kaupitellessa kankaita sivukadulla. Ihmiset kiiruhtavat välinpitämättömästi ohi, ja miehen kasvoilla väreilee sama vaimennettu tuska kuin Muradilla itsellään.

Kapteeni Abu Raed on tavallaan poliittinen elokuva - mutta Lähi-idän politiikkaa on turha odottaa. Yleismaailmallisen tarinan teemoja ovat luokkaan ja sukupuoleen liittyvät valtasuhteet.

Elokuvan radikaalein ajatus on vaade rehellisyydestä ja vastuusta; pahuudelta ei saa sulkea silmiään. Tämän oivalluksen kautta Abu Raedin hahmo muuttuu vähitellen herttaisesta ukkelista näkijäksi, joka on valmis asettamaan itsensä vaaraan muutoksen mahdollisuuden puolesta.

Kapteeni Abu Raed

(Captain Abu Raed)

Jordania 2008

Ohjaaja: Amin Matalqa

Pääosissa: Nadim Sawalgha, Rana Sultan

Laji: Draama

Kesto: 104

Ikäraja: K-11


Elokuvan kotisivut löytyvät täältä.

Ei kommentteja: