keskiviikko 2. toukokuuta 2012

Artikkeli Ek Kahani - Love Story Bollywood näytelmästä

Tanssi rakastamisen vaikeudesta 
30.04.2012
Rakkaus voittaa. Suomalainen Elisa ja intialainen Amit katsovat Ek Kahanin tarinassa syvälle toistensa silmiin. Kyllähän siitä pieniä ongelmia seuraa.

– Sieltä, mistä minä tulen, puuttuu treffien käsite. Me Suomeen muualta tulleet miehet saatamme viettää aikaa suomalaisten tyttöjen kanssa ilman suunnitelmia, kun tyttöjen mielestä kyseessä on deittailu, pohtii Aditya Kolachana.

– No tietysti se on deittailua, jos tavataan viehättävän mieshenkilön kanssa yhä uudestaan! Sitä alkaa antaa miehelle tietynlaista viestiä, kertoo Ilona Kolachana.
                                                                                      
Suomalaisen naisen ja maahanmuuttajamiehen suhteesta ja heidän erilaisista odotuksistaan kertoo kulttuurikeskus Caisassa lauantaina 5.5. ensi-iltansa saava tanssinäytelmä Ek Kahani – A Love Story. Ek Kahani on hindiä, ja Bollywood-elokuvat ovatkin kunnianhimoisen näytelmän esikuvana.

Tällaista suomalais-intialaista tanssiteatteria ei ole tehty Suomessa aikaisemmin, kertoo näytelmän tuottaja Sari Breilin, joka myös vetää näytelmässä esiintyvää Bolly Beat Dancers -ryhmää.

Reetta Flinkin ohjaama näytelmä tarttuu huumorilla niin suomalaisten sisäänpäinkääntyneisyyteen kuin hölmöihin juomatapoihinkin. Osansa saavat myös maahanmuuttajat. Siinä, missä yksi reagoi kulttuurisokkeihin hylkäämällä juurensa ja heittäytymällä bilehirmuksi, toinen sulkeutuu Suomelta ja kääntyy superuskovaiseksi.

Ilona Kolachana näyttelee ja tanssii Ek Kahanin sankarittarena, Elisana. Samalla hän on antanut oman elämänsä isolla porukalla käsikirjoitetun näytelmän taustatarinaksi. Suomalainen Ilona tutustui bussipysäkillä intialaiseen Adityaan, joka oli tullut Suomeen IT-alan työkomennukselle. Tänä päivänä he ovat aviopari, ja Suomeen vaimonsa luo jäänyt Aditya on työtön työnhakija.

Väliin mahtuu monelle monikulttuuriselle parille tuttua draamaa. Kotiväki painostaa usein lastaan ottamaan kumppanin oman yhteisön sisältä.

– Yleensä äiti voittaa. Eikä suomalainen osapuoli ymmärrä, miksi äidin mielipiteellä on väliä, kertoo Aditya.

Vaatimaton Aditya haluaa hääriä Ek Kahanin taustajoukoissa Sudhindra Bangalore Seetharamin vetäessä sankari Amitin roolin. Mukana on 30 tanssin ja näyttämötaiteen harrastajaa – naiset pääosin Suomesta, miehet Intian suunnalta.

– Ei se niin mene, että kaikki miehet Intiassa harrastaisivat tanssia. Suomessa meillä ei vain välttämättä ole parempaakaan ajankulua, Aditya kertoo.

Vaan kuinka tositarina jatkuikaan Ek Kahanin tapahtumien jälkeen?

– Kun me sitten tosiaan menimme naimisiin, Intian perheen suhtautuminen meihin muuttui myönteiseksi, Ilona ja Aditya Kolachana kertovat.

Näytelmä välittää monikulttuurisille pareille viestin: ongelmia tulee varmasti. Kun kumpikin hyväksyy tämän ja tekee uhrauksia, tarinan loppu voi olla onnellinen.

Ek Kahani – A Love Story Kulttuurikeskus Caisassa, Mikonkatu
17 C / Vuorikatu 14, la 5.5. klo 19.
Liput 10 / 7 e tuntia ennen ovelta.

Natalia Kisnanen

Artikkeli Kirkko ja Kaupunki -lehden nettisivuilta poimittu.


Ei kommentteja: